Gregoriuskoor

Het Gregoriuskoor bestaat ruim een eeuw. Voorgaand op vermeldingen uit oude archieven van de O.L.V-kerk (beter bekend als de hoofdkerk) ontwaart men in 1894 een eerste initiatief van een zangvereniging.
Onder leiding van Kapelaan Dirven wordt, ter gelegenheid van het feest van Sint-Trudo, het lof met vierstemmig motet opgeluisterd. In 1896 treedt het koor op in de Begijnhofkerk onder de naam "Sint Gregoriusvereniging". Op 1 mei 1898 komt de naam "Gregoriuskring" in gebruik en kent verder een rustig bestaan onder leiding van verschillende dirigenten.

In 1930 wordt Edward Loos, gekende Truienaar en tevens organist van de hoofdkerk, aangesteld als dirigent. Onder zijn kundige leiding kent het koor een uitzonderlijke bloeiperiode en in 1961 wordt de Gregoriuskring zelfs uitgebreid tot een volwaardig gemengd koor. Tot op de vooravond van zijn heengaan op 23 januari 1968 blijft hij het koor leiden. Veel van zijn werken die tot op heden regelmatig worden uitgevoerd componeerde Edward Loos hoofdzakelijk in functie van het koor dat hem zo dierbaar was. Daarna volgen een zestal dirigenten elkaar op tot het koor in 1997 onder leiding komt te staan van haar huidige dirigent Magda Jossa.
Haar leden zijn: Wilmots Lutgarde, Van Mechelen Mimi, Nicolaï Anne, Lamens Diane, Neyens Magda, Jageneau Agnes, Guilliams Lizette, Loos Ria, Baret Rina, Huygen Myriam, Olaerts Ludwine, Penders Lieve, Penders Lutgarde, Nackom Ria, Geurts Evert, Loos Luc, 's Heeren Robert, Smets Richard, Loos Lode, Mathijs Jef , Reynders Noël en Smets Jan

Het "Gregoriuskoor" zoals het nu genoemd wordt, verzorgt hoofdzakelijk de missen op hoogdagen. Het koor is ook te gast bij feestvieringen en officiële plechtigheden. Buiten het kerkgebouw -het Gregoriuskoor is niet zozeer een kerkkoor- wordt dit koor regelmatig gevraagd voor optredens bij liefdadige, culturele en folkloristische activiteiten.